fbpx

Subsidies op zonnepanelen in 2023: hoe zit dat?

De overheid doet er veel aan om Nederland zo snel mogelijk te verduurzamen. Jarenlang hebben zij dan ook de aanschaf van zonnepanelen interessanter gemaakt door subsidies te verstrekken aan huiseigenaren.

Sinds 2023 is er geen landelijke vaste subsidie meer hiervoor. Toch betekent dat niet dat er helemaal geen financiële regelingen meer zijn. Op deze pagina leggen wij van ZonnepanelenPurmerend.nl uit hoe het zit met de zonnepanelen subsidie in 2023.

Sunpower

Belangrijkste informatie

  • Sinds 2023 worden er geen directe zonnepanelen subsidies voor particulieren meer aangeboden in Nederland.
  • Als alternatief heeft de overheid het BTW-tarief op zonnepanelen afgeschaft. Voorheen moest u het BTW bedrag zelf terugvragen bij de Belastingdienst. Inmiddels zit er helemaal geen BTW meer op de panelen waardoor u goedkoper uit bent.
  • De salderingsregeling is ook een verkapte vorm van subsidie. Hoewel er al jarenlang gesproken wordt over de mogelijke afbouw van deze regeling is het de vraag of, en wanneer dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Heeft u vragen over zonnepanelen, subsidies of onze dienstverlening? Neem contact met ons op en ons team staat u graag te woord.

ZonnepanelenPurmerend. collectief

Waarom Zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een duurzame, milieuvriendelijke oplossing die huiseigenaren helpt om hun energierekeningen te verlagen en hun ecologische voetafdruk te minimaliseren. In een tijd waarin duurzaamheid centraal staat, vormen zonnepanelen een logische keuze voor de bewuste consument.

Uiteraard blijven we toch Nederlanders en is financieel voordeel voor veel huiseigenaren nog steeds de belangrijkste drijfveer om over te stappen op zonne-energie. Ondanks wat ongenuanceerde berichten die u weleens tegenkomt kunnen wij u op uw gemak stellen; uw eigen installatie is nog steeds zeer aantrekkelijk en winstgevend, zeker wanneer u gebruikmaakt van de dienstverlening van ZonnepanelenPurmerend.nl!

zonnepanelen installeren purmerend

Waarom zonnepanelen subsidies?

De afgelopen jaren hamert de overheid steeds meer op het belang van hernieuwbare energie. Een voorbeeld hiervan zijn zonnepanelen. Deze gaan tot wel 30 jaar mee en zijn een duurzaam alternatief op de vuile manieren van elektriciteit opwekken.

Om Nederland duurzamer te maken heeft de overheid verschillende regelingen in de wereld geroepen om het voor bedrijven en consumenten mogelijk te maken om voordelig zonnepanelen aan te schaffen.

0% BTW

Een verkapte zonnepanelen subsidie waar iedere consument momenteel van profiteert, is het BTW-nultarief. Wanneer u als particulier zonnepanelen koopt en laat installeren op uw woning, dan betaalt u sinds 1 januari 2023 geen BTW meer over de levering en installatie van de zonnepanelen. Tot hiervoor kon u de BTW terugvragen bij de Belastingdienst. Inmiddels kan dat dus niet meer omdat de BTW helemaal niet meer wordt doorgerekend.

Dit is voordelig omdat de panelen dus 21% goedkoper zijn geworden. Dit scheelt best veel op een volledige installatie.

Let op: de deadline voor het terugvragen van BTW voor zonnepanelen die in 2022 zijn aangeschaft is op 1 juli 2023 verlopen. 

Het 0%-tarief wordt toegepast op zowel de aanschaf en installatie, maar is niet geldig voor de zakelijke aanschaf van zonnepanelen.

Ook voordelig zonnepanelen op uw woning?

Dat kan! Via ZonnepanelenPurmerend.nl kunt u eenvoudig en snel offertes aanvragen. Vul uw gegevens in en ontvang spoedig drie op maat gemaakte offertes van onze erkende zonnepanelen installateurs. Al deze bedrijven komen uit Purmerend of naastgelegen dorpen. 

Bedrijven kunnen zich niet zomaar aansluiten bij het collectief. Het collectief is zorgvuldig samengesteld van partijen met jarenlange ervaring, veel kennis en een hoge klanttevredenheid. Wek ook hernieuwbare elektriciteit op en neem direct contact met ons op voor de mogelijkheden!

Verschillende Soorten Subsidies

Hoewel er geen landelijke subsidieregeling is, zijn er nog steeds diverse subsidies beschikbaar die de financiële last van een zonnepaneleninstallatie kunnen verlichten. Het verkennen van deze opties kan u helpen om de totale kosten aanzienlijk te verminderen.

Salderingsregeling

Hoewel veel mensen zich er niet van bewust zijn, is ook de salderingsregeling een vorm van subsidie. Een belangrijk aspect van het plaatsen van zonnepanelen is de salderingsregeling. Via deze regeling kunnen huishoudens en kleine bedrijven zelf geproduceerde elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet en wegstrepen tegen hun eigen verbruik. Hierdoor wordt de energierekening verlaagd en wordt het financieel aantrekkelijker om zonnepanelen te plaatsen.

Het kabinet heeft al een aantal keer vermeld dat het de regeling langzaam aan wil afbouwen, al stuit dit op veel kritiek. Momenteel staat dit gepland voor 2031. Wanneer de salderingsregeling volledig zal vervallen is het verstandig om een thuisbatterij aan te schaffen om de opgewekte stroom op te slaan. Onze specialisten verwachten dat wanneer dit gaat gebeuren, er nieuwe subsidies op thuisbatterijen zullen worden aangekondigd.

We raden aan om goed te informeren over de mogelijkheden en kosten van zonnepanelen en de salderingsregeling voordat u tot aanschaf overgaat. Op de website van de Rijksoverheid kunt u meer informatie vinden over de afbouw van de salderingsregeling en andere regelingen voor zonnepanelen.

Energiebespaarlening

Een Energiebespaarlening is ingeroepen door het Nationaal Warmtefonds. Bij dit fonds is het mogelijk om een lening tot maximaal 27.000 euro te lenen. Omdat deze lening enkel gebruikt mag worden voor energiebesparende initiatieven spreekt men van een Energiebespaarlening. We spreken hier van een zonnepanelen subsidie omdat de rente lager is dan marktconform. De opbrengst is in veel gevallen dan ook hoger dan de rentekosten.

In het geval de maatregelen zorgen voor een uitstootvrije woning kunt u nog meer lenen, namelijk €71.000,-.

Om voor de Energiebespaarlening is aanmerking te komen dient u de eigenaar te zijn van de woning waar de installatie van zonnepanelen plaats gaat vinden. Zonnepanelen Purmerend helpt u graag met de installatie van zonnepanelen. Wij zijn een collectief van erkende en service gerichte installateurs uit de regio.

ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing)

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is zowel bestemd voor woningeigenaren als zakelijke gebruikers. Het is een subsidie voor energiebesparende maatregelen waaronder zonnepanelen. Tot en met 2030 maakt het kabinet jaarlijks een budget hiervoor vrij. Dit jaar (2023) was dat €30 miljoen.

Naast zonnepanelen en windturbines kan deze subsidie ook gebruikt worden voor zonneboilers, isolatie en warmtepompen.

SDE++ - Zakelijke subsidie op zonnepanelen

De Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++) is een regeling gericht op bedrijven en (non-profit)instellingen. Deze regeling stimuleert de productie van duurzame energie en kan aanzienlijke financiële voordelen bieden aan degenen die hiervoor in aanmerking komen. Deze regeling geldt alleen voor grootgebruikers van groene stroom of bedrijven die op grote schaal hun CO2 uitstoot verminderen.

Het aanvragen van een SDE++ subsidie kan nog tot uiterlijk 5 oktober 2023.

SCE subsidie zonnepanelen

De SCE-zonnepanelen subsidie staat voor Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking en is een exclusieve regeling voor VvE's en energiecoöperaties. De regeling geldt zowel voor zonnepanelen als andere duurzame maatregelen. Er kan nog gebruikt gemaakt van worden tot en met 31 oktober 2023. Wees er dus snel bij!

Voor u deze subsidie aanvraagt is het goed om te weten dat er voorwaarden aan zijn verbonden. Zo is deze landelijke subsidie alleen geldig voor installaties die minimaal 15 kWp leveren en maximaal 500 kWp. Meer hierover leest u op de rijksoverheid.

Lokale Regelingen / Subsidies

Naast de landelijke subsidies dragen veel gemeenten en lokale initiatieven ook een steentje bij om de wereld groener te maken en meer zonne energie te produceren.

Energiecoöperatie

Een energiecoöperatie is een samenwerkingsverband tussen burgers die gezamenlijk duurzame energie willen opwekken of zich bezighouden met andere energiebesparende maatregelen. Samen kunnen zij bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaffen en deze op een centrale locatie plaatsen, zoals een dak van een bedrijfspand of een schoolgebouw.

Op deze manier kunnen de kosten van de zonnepanelen worden gedeeld en kan er gezamenlijk worden geprofiteerd van de opbrengst van zonne energie. Voor Zonnepanelen in Purmerend Overwhere zijn er al verschillende initiatieven gelanceerd.

Duurzaamheidslening

Deze lening is vergelijkbaar met de Energiebespaarlening. Het grote verschil is dat de duurzaamheidslening verstrekt wordt door de gemeente. Via de website van uw gemeente kunt u zien of deze mogelijkheid ook in uw gemeente bestaat.

Deze gunstige leningen hebben een looptijd van maximaal 15 jaar, en minimaal 10 jaar. De rentepercentages zijn laag ingestoken. Voorwaarde van het verstrekken van de lening is dat deze gebruikt wordt voor duurzame maatregelen

Toekomst van subsidies

Als het gaat om de toekomst van zonnepanelen subsidie, zijn er een aantal belangrijke ontwikkelingen waar we rekening mee moeten houden. Een van die ontwikkelingen is de afbouw van de salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat de stroom die u met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van uw eigen energieverbruik.

Deze regeling wordt langzaam afgebouwd richting 2031. Dit betekent dat u elk jaar minder geld terugkrijgt voor de zonne energie die u teruglevert aan het net.

Een andere belangrijke ontwikkeling is het wetsvoorstel dat momenteel in behandeling is bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel houdt in dat er een nieuwe subsidieregeling komt voor de aanschaf van zonnepanelen. Deze nieuwe regeling moet de huidige salderingsregeling vervangen en moet ervoor zorgen dat het financieel aantrekkelijk blijft om te investeren in zonnepanelen. De exacte inhoud van deze nieuwe regeling is nog niet bekend.

Naast deze ontwikkelingen zijn er ook nog gemeentelijke subsidies beschikbaar voor woningisolatie, duurzame energieopwekking, elektrisch koken en voor aansluiting op het warmtenet. Het is daarom altijd verstandig om te kijken welke duurzame subsidies er beschikbaar zijn in uw gemeente, buiten die van de aanschaf van zonnepanelen.

Kortom, de toekomst van subsidies voor zonnepanelen is nog onzeker, maar er zijn wel een aantal ontwikkelingen waar we rekening mee moeten houden. Wij zijn zelf positief gestemd omdat de Nederlandse overheid de afgelopen jaren steeds meer aanstuurt op duurzaamheid en een positieve invloed op het klimaat.

Geraadpleegde bronnen:

  • Milieucentraal
  • RVO
  • Rijksoverheid.nl

Veelgestelde vragen

Welke informatie verstrekt de overheid voor het subsidie aanvragen voor zonnepanelen?

Als u subsidie wilt aanvragen voor zonnepanelen, kunt u terecht bij de website van de Rijksoverheid. Op hun website vindt u een overzicht van alle subsidies en regelingen voor het opwekken van elektriciteit via zonnepanelen. U kunt hier ook terecht voor meer informatie over de voorwaarden en het aanvraag proces.

Zijn er nog subsidies beschikbaar voor zonnepanelen in 2023?

Er is geen landelijke subsidie meer beschikbaar voor het kopen van zonnepanelen. Wel zijn er nog een aantal gemeenten die hier subsidie voor geven. Het is daarom verstandig om bij uw gemeente te informeren of er nog subsidies beschikbaar zijn.

Is het mogelijk om als particulier zonnepanelen subsidie aan te vragen?

Nee, dat is niet mogelijk. Wel wordt er vanaf 1 januari 2023 geen BTW tarief meer verrekend over de panelen of de installatie ervan.

Waar kan ik zonnepanelen kopen?

Er zijn verschillende aanbieders waar u zonnepanelen kunt kopen. Het is verstandig om bij meerdere aanbieders een offerte op te vragen, zodat u de prijzen en kwaliteit kunt vergelijken. Ook kunt u hierdoor makkelijker een inschatting maken hoelang het duurt voordat u de investering heeft terugverdiend. Dit doet u gemakkelijk via onze website; ZonnepanelenPurmerend.nl.

Offertes aanvragen voor zonnepanelen in Purmerend

Via ZonnepanelenPurmerend.nl kunt u eenvoudig en snel offertes aanvragen. Vul uw gegevens in en ontvang spoedig drie op maat gemaakte offertes van onze erkende zonnepanelen installateurs. Al deze bedrijven komen uit Purmerend of naastgelegen dorpen.

Bedrijven kunnen zich niet zomaar aansluiten bij het collectief. Het collectief is zorgvuldig samengesteld van partijen met jarenlange ervaring, veel kennis en een hoge klanttevredenheid. 

Wij kunnen bijna alle merken leveren en installeren. Ook installeren we alle type panelen, van glas-glas tot monokristallijn zonnepanelen of polykristallijne zonnepanelen. We adviseren vrijblijvend wat voor opstelling en installatie het meest rendabel is in uw situatie.

Contact opnemen

Vragen, tips of opmerkingen? Stuur ons een bericht via onderstaande knop!

Contactgegevens

  • ZonnepanelenPurmerend.nl
  • Spinnekop 3, Purmerend, Noord-holland, 1444GN, Nederland
  • info@zonnepanelenpurmerend.nl
  • 0628550723
>