fbpx

Wat kost een zonnepanelen installatie?

Het aanschaffen van zonnepanelen is een beslissing waarvoor u zichzelf goed wil laten informeren. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de kosten. Ons team vindt het belangrijk om u zo simpel en transparant mogelijk te informeren hierover. In dit artikel gaan we in op de kosten van het installeren van zonnepanelen.

Sunpower

Belangrijkste informatie

 • Het installeren van de panelen en de constructie kost bij een gemiddelde installatie €495. We spreken hierbij ook wel van montagekosten.
 • Gemiddeld kosten zonnepanelen €219 per stuk, afhankelijk van de kwaliteit en het Wattpiek vermogen en het soort zonnepaneel.
 • Een omvormer kost ongeveer €1500. Op de omvormer zit meestal 10 jaar garantie.
 • De totale investering voor een gemiddeld gezin dat genoeg zonne-energie wil opleveren om in de volledige energiebehoefte te voorzien is iets meer dan 8.000 euro. Dit is over het algemeen binnen 8 jaar terugverdiend.

Kosten zonnepanelen installatie (incl. Montage)

Een zonnepanelen installatie kost gemiddeld € 8.315,-. Dit is gebaseerd op de prijsniveaus van 2023 en in een situatie van een klein huishouden (2 volwassenen, 1 kind). 

Bovenstaande is een gemiddelde prijs op basis van 2023 (januari tot en met mei). Wij raden u altijd aan om niet direct voor de eerste de beste installateur te kiezen, omdat de kosten in sommige gevallen tot wel 17% kunnen schelen, voor een vergelijkbare installatie.

Factoren die de Kosten van Zonnepanelen Beïnvloeden

Lang niet iedere zonnepanelen installatie is hetzelfde. De ideale opstelling is namelijk gebaseerd op uw huishouden. Hoeveel gezinsleden wonen er, hoeveel stroom wordt er gebruikt, wat voor dak heeft de woning, etc. Dit zijn de belangrijkste factoren;

Aantal zonnepanelen

Bij Zonnepanelen Purmerend weten we dat het aantal zonnepanelen dat u kiest, een cruciale rol speelt in de totale kosten van uw installatie. Meer panelen betekent meer energieproductie, maar ook hogere initiële kosten. Echter, het kiezen voor meer panelen kan op de lange termijn voordeliger zijn, door hogere energiebesparingen en mogelijk een kortere terugverdientijd. 

Wij adviseren u graag over hoeveel zonnepanelen er nodig zijn voor uw specifieke situatie en behoeften, zodat u een systeem krijgt dat niet alleen past bij uw budget, maar ook bij uw energieverbruik.

Merk en kwaliteit

Verschillende merken komen met uiteenlopende prijzen, rendementen en garanties. Een premium merk kan wellicht meer kosten, maar het kan ook meer energie-efficiëntie en een langere levensduur bieden, wat leidt tot betere besparingen op lange termijn. Premium merken worden ook wel Tier 1 zonnepanelen genoemd.

Type zonnepanelen

Monokristallijn, polykristallijn, en dunne-film panelen hebben elk hun eigen kosten, efficiëntie, en esthetische kenmerken. De juiste keuze hangt af van uw specifieke situatie en voorkeuren. Onze specialisten kunnen u er alles over vertellen!

Installatiekosten

De complexiteit van uw dak, de locatie, en andere installatie-gerelateerde factoren kunnen de kosten beïnvloeden. Een gedetailleerde evaluatie is nodig om de exacte installatiekosten te bepalen. Dat is de reden waarom we bij een aanvraag alvast wat algemene gegevens vragen over uw woonsituatie.

Duurzaamheid en grondstoffen:

Als u op zoek bent naar een duurzame installatie, kan dit van invloed zijn op de kosten. Sommige panelen zijn gemaakt van duurzamere materialen dan andere, wat kan resulteren in hogere kosten.

Waarom ZonnepanelenPurmerend.nl?

Naast een veilige en goedwerkende installatie, wilt u als consument ook niet meer betalen dan nodig. Bij ZonnepanelenPurmerend.nl streven wij ernaar huiseigenaren in de regio Purmerend te voorzien van de meest competitieve en transparante offertes voor zonnepanelen installaties. Hierdoor krijgt u een goed inzicht in de zonnepanelen kosten voordat u definitief besluit of u overstapt op zonne energie. Door via ons een offerte aan te vragen, ontvangt u drie verschillende voorstellen van erkende installateurs uit uw omgeving. 

Hierdoor bespaart u niet alleen kostbare tijd, maar verzekert u zichzelf ook van scherpe prijzen en kwalitatieve inzichten in de werkwijze van de installateurs. Kies voor gemak, inzicht en besparing; vraag uw offertes aan bij ZonnepanelenPurmerend.nl en zet een verantwoorde stap richting een duurzame toekomst. Wij helpen met een eerlijke prijs en een goede service bij de aanschaf van zonnepanelen.

Hoeveel kost de installatie van zonnepanelen?

Voor een gemiddelde installatie moet u rekening houden met montagekosten van ongeveer €595,-.

De daadwerkelijke montagekosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de toegankelijkheid van het dak en de benodigde arbeidstijd. ZonnepanelenPurmerend is een initiatief van verschillende zonnepanelen installateurs uit de regio, zodat u geen hoge bedragen betaalt voor voorrijkosten. Wij zorgen voor een transparante offerte om verrassingen te voorkomen.

Wat is de prijs van de zonnepanelen zelf?

Als u overweegt om zonnepanelen te laten installeren, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn. De prijs van zonnepanelen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het merk en het vermogen.

Een los zonnepaneel kost gemiddeld €219 euro. hiervoor heeft u een A-merk zonnepaneel met 30 jaar productgarantie. 

Uiteraard heeft u hier niet genoeg aan. Naast dat u meerdere panelen nodig hebt, is er ook een omvormer nodig.

De kosten van de Omvormer

Als het gaat om het installeren van zonnepanelen, is de omvormer een van de belangrijkste componenten. Het is verantwoordelijk voor het omzetten van de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt geproduceerd in wisselstroom die kan worden gebruikt om uw huis van stroom te voorzien. De kosten van een omvormer worden bepaald door het merk en de efficiëntie.

Over het algemeen liggen de gemiddelde kosten van een omvormer voor zonnepanelen tussen de € 950 en € 1500. Dit is afhankelijk van het vermogen van de omvormer en het merk dat u kiest. Omvormers met hogere vermogens zijn meestal duurder dan die met lagere vermogens. Hetzelfde geldt voor omvormers van bekende merken.

Merk En Kwaliteit

Het merk en de kwaliteit van de omvormer zijn van invloed op de kosten. Over het algemeen geldt dat bekende merken en hogere kwaliteit omvormers duurder zijn dan minder bekende merken en lagere kwaliteit omvormers. Het is belangrijk om te investeren in een omvormer van goede kwaliteit om ervoor te zorgen dat deze betrouwbaar en duurzaam is. Een goede keuze hierin is van positieve invloed op de opbrengst van zonnepanelen.

Vermogen En Efficiëntie

Het vermogen en de efficiëntie van de omvormer zijn ook van invloed op de kosten (en de jaarlijkse opbrengst). Hoe hoger het vermogen van de omvormer, hoe duurder deze zal zijn. Een omvormer met een hogere efficiëntie zal echter minder energie verliezen en kan u op de langetermijn geld besparen op uw energierekening. Het is belangrijk om te kiezen voor een omvormer met het juiste vermogen en de juiste efficiëntie voor uw zonnepanelen.

Voorbeeld: Prijs van zonnepanelen - 10 stuks inclusief installatie

We zullen werken aan de hand van een voorbeeld van 10 zonnepanelen + een omvormer en de montage.

 • Prijs zonnepanelen: We gaan uit van een set van 10 zonnepanelen met 405 Wattpiek (Wp). Hierbij gaan we uit van een prijs van €225,- per paneel (laat u niet verwarren door de goedkope zonnepanelen prijzen van outlet shops).
 • Prijs omvormer: We gaan uit van een omvormer met Power Optimizers ter waarde van €2450,-
 • Prijs montage: Voor deze opstelling gaan we uit van ongeveer €450,- aan installatie kosten. Dit is inclusief het legplan en eventuele voorrijkosten.

Totale kosten: €5.150,-

De jaarlijkse opbrengst hiervan zal ongeveer 3500 kWh zijn, wat neerkomt op ongeveer 1350 euro per jaar*. Dit is op basis van de huidige stroomprijzen per kWh. In dit geval zou de installatie naar ongeveer 4 jaar zijn terugverdiend. De meeste huizen hebben echter meer panelen nodig, wat zorgt voor een langere terugverdientijd, ondanks dat de opbrengst van zonnepanelen omhoog gaat bij een groter aantal panelen.

*Op basis van cijfers van Milieu Centraal

Terugverdientijd

Bij ZonnepanelenPurmerend.nl vinden wij het belangrijk dat onze klanten een duidelijk beeld hebben van de terugverdientijd van zonnepanelen. De terugverdientijd is de periode die het duurt voordat de besparingen op uw energierekening gelijk zijn aan de initiële investeringskosten van de zonnepanelen en installatie. Deze tijd varieert meestal tussen de 6 en 10 jaar, afhankelijk van diverse factoren zoals de kosten van de installatie, de hoeveelheid opgewekte energie en de prijs die u voor uw stroom betaalt. Ook de stroomprijs per jaar heeft invloed op het totaalplaatje. Het belangrijkste is dat u na de terugverdientijd gratis opgewekte stroom produceert en volledig kunt profiteren van de opbrengst van uw zonnepanelen.

Het is onze taak om u te helpen bij het begrijpen van deze variabelen en om u een realistische schatting te geven van de terugverdientijd, gebaseerd op uw specifieke omstandigheden en behoeften. We bekijken niet alleen de kosten en de potentiële besparingen, maar we nemen ook eventuele beschikbare subsidies en belastingvoordelen mee in onze berekeningen. Zeker voor partijen die zonnepanelen zakelijk aanschaffen zijn er veel financiële voordelen mee gemoeid.

Het doel is om u een zonnepanelen systeem te leveren dat op de lange termijn financieel voordelig is. Hoewel de initiële investering aanzienlijk kan zijn, zijn de lange termijn voordelen , zoals lagere energierekeningen en een vermindering van de CO2-uitstoot, het meer dan waard.

We zijn gepassioneerd over het bieden van duurzame energieoplossingen en staan klaar om u te begeleiden bij elke stap op weg naar een duurzamere toekomst.

Veelgestelde vragen

Zitten er subsidies op zonnepanelen?

Ja, in veel landen en regio's zijn er subsidies, belastingvoordelen of andere financiële stimulansen voor zonnepanelen. Deze subsidies kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de specifieke regelgeving. Het is raadzaam om bij de lokale overheid of energie autoriteiten na te gaan welke subsidies beschikbaar zijn in uw gebied. De belangrijkste vorm van subsidie voor particulieren is de huidige salderingsregeling. Deze loopt tot en met 2031.

Sinds 1 januari 2023 wordt er geen BTW tarief meer verrekend op de aanschaf van zonnepanelen of op de installatie. Dit maakt de investering in zonnepanelen goedkoper dan eerder het geval was. Eerder was het BTW tarief op zonnepanelen nog 21%.

Hoe lang duurt het voordat ik de kosten heb terugverdiend?

De tijd om de kosten van zonnepanelen terug te verdienen varieert afhankelijk van factoren zoals de initiële investering, het elektriciteitsverbruik, de locatie en de energieprijzen. Gemiddeld duurt het meestal tussen de 5 tot 8 jaar voordat de kosten zijn terugverdiend door besparingen op de elektriciteitsrekening. Na deze periode kan het systeem nog tientallen jaren gratis elektriciteit produceren.

Hoe kunt u het best besparen op de zonnepanelen kosten?

Om te besparen op de kosten van zonnepanelen kunt u enkele strategieën volgen:

 1. Vergelijk offertes van verschillende installateurs om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.
 2. Overweeg groepsaankopen met buren of buurtgenoten om volumekortingen te krijgen.
 3. Kijk naar subsidiemogelijkheden en lokale belastingvoordelen om de initiële kosten te verminderen.

Offertes aanvragen voor zonnepanelen in Purmerend

Via ZonnepanelenPurmerend.nl kunt u eenvoudig en snel offertes aanvragen. Vul uw gegevens in en ontvang spoedig drie op maat gemaakte offertes van onze erkende zonnepanelen installateurs. Al deze bedrijven komen uit Purmerend of naastgelegen dorpen.

Bedrijven kunnen zich niet zomaar aansluiten bij het collectief. Het collectief is zorgvuldig samengesteld van partijen met jarenlange ervaring, veel kennis en een hoge klanttevredenheid. 

Wij kunnen bijna alle merken leveren en installeren. Ook installeren we alle type panelen, van glas-glas tot monokristallijn zonnepanelen of polykristallijne zonnepanelen. We adviseren vrijblijvend wat voor opstelling en installatie het meest rendabel is in uw situatie.

Contact opnemen

Vragen, tips of opmerkingen? Stuur ons een bericht via onderstaande knop!

Contactgegevens

 • ZonnepanelenPurmerend.nl
 • Spinnekop 3, Purmerend, Noord-holland, 1444GN, Nederland
 • info@zonnepanelenpurmerend.nl
 • 0628550723
>